Tydzień chleba na zakwasie

Już po raz piąty Jedynka przyłączyła się do ogólnopolskiej akcji Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia,  której celem  było podniesienie świadomości uczniów na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami. W czasie lekcji wychowawczych przeprowadzane były pogadanki zachęcające do spożywania większej ilości chleba – głównie żytniego, na zakwasie, z  ziarna pochodzącego z pełnego przemiału.
Ogłoszony został również konkurs literacki  pt. Być dobrym jak chleb  dla uczniów klas 3 – 7 i oddziałów gimnazjalnych naszej Szkoły.  Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród wkrótce.
Podsumowaniem naszych działań  była degustacja chleba,  zorganizowana   27 października 2017 roku.  Każdy mógł spróbować jak smakuje chleb z masłem, a w  tym roku, dzięki życzliwości sponsorów, również z żółtym serem.
W przygotowaniu kanapek pomagali rodzice uczniów klasy 1a Pani Edyta Gnyś i Pani Agnieszka Sztuk oraz uczniowie klasy 7b: Julka Guz, Kaja Lato, Julka Ozon, Ola Zbiciak, Wiktoria Zyga, Oliwia Żeleźnik i Paweł Dejko. Dziękujemy bardzo!
Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli i  rodziców oraz wpłynęła na  podniesienie świadomości wartości odżywczych chleba na zakwasie, a także zdrowego żywienia.
Serdecznie dziękujemy sponsorom, dzięki którym było możliwe poczęstowanie kanapkami prawie tysiąca osób. Poniżej zamieszczamy podziękowania w formie dyplomów.

SPOMLEK-Edward Bajko

SPOMLEK-Paweł Gaca

Bank Spółdzielczy

PIEKARNIA SPOŁEM-Grzegorz Poznański

Emilia Pożarowszczyk

Szczególnie ciepłe słowa podziękowania kierujemy do Pani Małgorzaty Benet – Przewodniczącej Rady Rodziców za zaangażowanie i pomoc w przygotowaniu akcji.
Organizatorami przedsięwzięcia były Panie: Modesta Szczęsna i Barbara Walczak

Szkoła Podstawowa nr 1 w Lubartowie Skip to content