Tydzień chleba na zakwasie
Już po raz piąty Jedynka przyłączyła się do ogólnopolskiej akcji Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia, której celem było podniesienie świadomości uczniów na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami. W czasie lekcji wychowawczych przeprowadzane były pogadanki zachęcające do spożywania większej ilości chleba – głównie żytniego, na zakwasie, z ziarna pochodzącego z pełnego przemiału.
Ogłoszony został również konkurs literacki pt. Być dobrym jak chleb… dla uczniów klas 3 – 7 i oddziałów gimnazjalnych naszej Szkoły. Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród wkrótce.
Podsumowaniem naszych działań była degustacja chleba, zorganizowana 27 października 2017 roku. Każdy mógł spróbować jak smakuje chleb z masłem, a w tym roku, dzięki życzliwości sponsorów, również z żółtym serem.
W przygotowaniu kanapek pomagali rodzice uczniów klasy 1a Pani Edyta Gnyś i Pani Agnieszka Sztuk oraz uczniowie klasy 7b: Julka Guz, Kaja Lato, Julka Ozon, Ola Zbiciak, Wiktoria Zyga, Oliwia Żeleźnik i Paweł Dejko. Dziękujemy bardzo!
Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli i rodziców oraz wpłynęła na podniesienie świadomości wartości odżywczych chleba na zakwasie, a także zdrowego żywienia.
Serdecznie dziękujemy sponsorom, dzięki którym było możliwe poczęstowanie kanapkami prawie tysiąca osób. Poniżej zamieszczamy podziękowania w formie dyplomów.
PIEKARNIA SPOŁEM-Grzegorz Poznański
Szczególnie ciepłe słowa podziękowania kierujemy do Pani Małgorzaty Benet – Przewodniczącej Rady Rodziców za zaangażowanie i pomoc w przygotowaniu akcji.
Organizatorami przedsięwzięcia były Panie: Modesta Szczęsna i Barbara Walczak